LinkedInTwitter

Schep vertrouwen met uw teksten

Of u nu een artikel schrijft, een persbericht opstelt of de inhoud van uw website bewerkt, het doel is altijd hetzelfde: u wilt het denken en doen van andere mensen beïnvloeden. Uw tekst moet vertrouwen scheppen, ook bij het kritische deel van uw publiek. Enkele tips om de lezer aan uw kant te houden.

Let vooral op het aantal woorden. Uw tekst blijft krachtig als u niet meer zegt dan nodig is, maar dat betekent niet ‘hoe korter hoe beter’. Het betekent dat u nooit 800 woorden aan een verhaal, redenering of idee moet besteden als het ook in 300 woorden kan. Die extra woorden zijn snel herkenbaar als vulmiddel. U jaagt er lezers mee weg.

Soms maakt een schrijver zich zorgen over het krenken van de gevoelige lezer, en vermijdt daarom te zeggen waar het op staat. Doe dit niet. Gebruik geen omfloerste taal om de klap te verzachten. Wees eerlijk en direct, en laat de lezer gerust beledigd zijn. Uw boodschap wordt er sterker van. Je kunt niet iedereen gelukkig maken, en het maakt een gekunstelde indruk als u het toch probeert.

Wees alert op onkruid in uw taalgebruik: zinsnedes als ‘over het algemeen’, ‘in principe’ en ‘voorzover mogelijk’ voegen zelden iets wezenlijks toe en verzwakken dus uw tekst. Wieden helpt: keer terug naar simpele zinnen met een hoofdrol voor zelfstandige naamwoorden en werkwoorden.

Houd uw zinnen actief. De passieve vorm schept afstand (‘Richard schreef het boek’ versus ‘het boek is door Richard geschreven’). De actieve vorm spreekt aan, trekt de lezer het verhaal in en creëert betrokkenheid.

Zorg voor een optimistische grondtoon. Beperk het gebruik van negatieve uitspraken en focus op het positieve. Dat geeft de lezer hoop en energie in plaats van een reden voor apathie. Zelfs bij onvermijdelijk slecht nieuws is er ruimte voor een dosis optimisme: er zijn problemen, maar we gaan ze oplossen. Probeer onaangename waarheden niet te verbloemen of vermijden, want als uw lezer ze al kent, beschadigt dat alleen maar uw geloofwaardigheid.

Consequent een positief beeld schetsen zonder de waarheid uit de weg te gaan, brengt u een heel eind op weg naar het doel. U krijgt het vertrouwen van de lezer, of op zijn minst het voordeel van de twijfel.

Structureer ten slotte uw teksten zorgvuldig. Het helpt om een plan te volgen. Probeer altijd om zo veel mogelijk te zeggen in zo weinig mogelijk woorden. Zo laat u zien dat u de baas bent over uw communicatie, en dat u het vertrouwen van de lezer verdient.

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.